Veolia Polymers

Tekst: Arjen Maat  |  Foto’s: Niek Erents

Vroomshoops kunststof onder hoofdveld Liverpool

Verscholen tussen het groen aan de rustieke Kalkwijk, op de grens van Vroomshoop en Daarlerveen, staat misschien wel het best bewaarde geheim van Twenterand. In het complex van Veolia Polymers huist het kenniscentrum van het wereldwijde concern. Er wordt niet alleen onderzoek gedaan, maar er worden ook nieuwe producten ontwikkeld. Plastic afval wordt er opgewaardeerd tot kunststof grondstof.

Op de parkeerplaats staat een hybride wagen aan een stekker. “Die is inderdaad van mij”, zegt Gerrit Klein Nagelvoort. De Enternaar werkt al decennia bij Veolia en is er inmiddels Manager Business Development. “Ik reis de wereld rond, hou presentaties, vertegenwoordig het bedrijf en boor nieuwe markten aan. Ik kom net uit Japan en Zuid-Korea. Nu ben ik weer hier. Die hybride auto? Je moet natuurlijk het goede voorbeeld geven, maar ik geloof er ook heilig in. Bovendien kan ik niet met een brandstofslurpende dieselbak bij klanten komen.”

Andere wereld
Vol trots neemt Klein Nagelvoort ons mee door het fabriekscomplex van Veolia. We vallen van de ene in de andere verbazing. Na het doodnormale kantoor stappen we werkelijk een andere wereld binnen. Een wereld van heftrucks, bigbags met plastic korrels tot aan de horizon en huizenhoge silo´s. Maar ook van steriele laboratoria, buizenstelsels en stomende machines. En onderweg vertelt Klein Nagelvoort het verhaal van het bedrijf dat hij kent op zijn duimpje. Nou ja, flinke duimen dan.

Oude kleerhangers
Klein Nagelvoort vertelt over het begin van het bedrijf, toen Henk Aufderhaar eind jaren zestig door slimme handelsgeest de basis legde voor het bedrijf dat er nu staat. “We verwerken 45 miljoen kilo plastic per jaar”, vertelt Klein Nagelvoort. “We hebben 62 man in dienst, bijna allemaal hier uit de buurt. We werken 24/7. Aufderhaar begon ooit met producten maken van oude kleerhangers. Inmiddels zijn we steeds meer grondstoffenleverancier. Plastic is een onmisbare bouwsteen.”

“We verwerken 45 miljoen kilo plastic per jaar”

Ogen vol vuur
Hoe verder we het imposante fabrieksterrein oplopen, hoe meer Klein Nagelvoort in zijn element lijkt te raken. Hij laat trots alle uithoeken van het bedrijf zien, maar raakt pas écht op dreef als we hem vragen naar zijn persoonlijke drijfveer. “Wereldwijd wordt er nog geen derde van al het plastic gerecycled. Veertig procent wordt verbrand en ruim dertig procent wordt in allerlei landen gewoon in de natuur gedumpt.” Klein Nagelvoorts ogen spuwen vuur. “Dáár word ik zo ontzettend boos over. Daarom kom ik elke dag nog mijn bed uit. Dat moet veranderen!”

Emmertje verf
Terwijl hij onderweg aangeklampt wordt door medewerkers die iets van hem moeten, vertelt de manager over zijn droom. “We hebben met elkaar de mond vol van plastic recycling. Maar veel mensen willen liever geen gerecycled plastic product. Die willen maagdelijk plastic, virgin heet dat in ons vakjargon zelfs. Maar waarom mag een plastic verfemmer niet van gerecycled plastic zijn? In Finland verplicht de overheid producenten om gerecycled plastic te gebruiken. Daar doen ze het goed. Dat zou hier óók moeten!”

“de wereld is aan het veranderen”

Anfield
De plastic korrels van Veolia worden verwerkt in allerlei producten. “Auto-onderdelen, bloempotten, tuinmeubelen, stofzuigers, maar ook stapelbare waterkratten. Er ligt heel wat Vroomshoops plastic onder het hoofdveld op Anfield, de thuisbasis van voetbalclub Liverpool. Die kratten reguleren de waterhuishouding van het veld. Bij Heracles gebruiken ze het ook. Kijk, soms voel ik me een beetje een Don Quichot. Maar de wereld is aan het veranderen. Steeds meer mensen denken er net zo over als wij. Het voelt goed dat we daar vanaf de Kalkwijk een flinke bijdrage aan kunnen leveren.”

Veolia Polymers
Kalkwijk 5
7681 DV Vroomshoop
info@veolia.nl
www.akg.nl