Seine Metaal & Snijtechniek

Tekst: Arjen Maat  |  Foto’s: Petra Holland

Dit jaar bestaat zijn metaalbedrijf op de kop af twee decennia. Op 6 juli 1998 liet Seine Vinke zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De geboorte van Seine Metaal & Snijtechniek was een feit. Inmiddels telt het Vroomshoopse bedrijf ruim twintig medewerkers en is bedrijfsuitbreiding aanstaande. Met beleid en verstand groeit Seine gestaag. De directeur legt graag uit waarom.

Twintig jaar geleden werkte Seine Vinke nog bij een metaalbewerkingsbedrijf in de regio. Hij was er werkplaatschef en wilde wel wat meer. Als ondernemend type zag hij wel brood in een eigen onderneming. “In de loop der jaren had ik een goede band opgebouwd met de klanten. Toen ik voor mezelf begon liep het zo voorspoedig dat we in korte tijd al vijf man in dienst hadden. We begonnen in Den Ham in een gehuurd pand, maar na drie-en-half jaar zijn we verhuisd naar onze huidige locatie in Vroomshoop.

Veel te groot
Seine Metaal & Snijtechniek vestigde zich in de voormalige aardewerkfabriek aan de rand van het kanaaldorp. “We kunnen het ons nu niet meer voorstellen”, lacht Vinke, “maar dit pand was in het begin véél te groot. In de tussentijd hebben we verschillende verbouwingen gehad, maar nu is het pand zelfs te klein. Na de bouwvak komt er aan de zijkant van het pand een uitbreiding van ongeveer 800 vierkante meter. Met ruimte voor een extra lasersnijmachine en een aparte expeditieafdeling, zodat we onze klanten nog beter van dienst kunnen zijn.”

Kapot steelpannetje
“Onze producten maken altijd deel uit van een groter geheel”, vertelt hij. “Van delen van bijzondere transportbanden tot onderdelen van ingewikkelde machines. Veel klanten zitten in het onderhoudswerk. Als monteurs maatwerk nodig hebben, dan komen ze bij ons. Wij maken industriële producten, maar vorige week was hier nog een mevrouw met een kapot steelpannetje. De steel hebben we er weer keurig aan gelast en die dame vertelt dit weer tevreden rond op een verjaardag.”

“Ik zorg dat voor mijn jongens alles goed geregeld is”

Goed gevoel
Het verhaal over het steelpannetje tekent het karakter van Vinke én van het bedrijf. “Wie goed doet, goed ontmoet”, klinkt hij stellig. “Die mevrouw heeft nu een goed gevoel bij ons bedrijf. Dáár gaat het om. We bieden extra service als het nodig is en we denken goed mee. Vaak komen we op een betere oplossing uit dan de klant eerst voor ogen had. En van tevoren is er altijd duidelijkheid over de kosten.”

Niet van de daken
Vinke is geen praatjesmaker, maar weet uitstekend wat zijn bedrijf zo bijzonder maakt. “Wat we beloven, dat doen we ook. We doen het goed of we doen het niet en we vinden het nakomen van afspraken erg belangrijk. Natuurlijk zijn er bedrijven die ongeveer hetzelfde doen. Wij zijn dan misschien niet altijd de goedkoopste, maar we gaan wél altijd voor de hoogste kwaliteit. We hebben het niet nodig om dat van de daken te schreeuwen. Uiteindelijk komen ze door mond-tot-mondreclame toch vaak bij ons terecht. Dat beschouw ik als een groot compliment.”

“Uiteindelijk komen ze door mond-tot-mondreclame toch vaak bij ons terecht”

Trots
Vinke is een selfmade man, die midden tussen zijn personeel staat. In zijn werkkamer geen poespas en voor zijn werknemers wil hij het beste. “Ik zorg dat voor mijn jongens alles goed geregeld is. Als je hier niét met plezier werkt, dan ligt het écht aan jezelf. Ik moet een klik hebben met iemand die hier wil werken en werk het liefst met mensen hier uit de buurt. Harde werkers waar je op kunt vertrouwen. Wat je investeert in je personeel, dat zie je terug in de productiviteit en het personeelsverloop. Bij mij is iedereen gelijk en ik ben trots op mijn team!”

Seine Metaal & Snijtechniek
De Sluis 41
7681 KA Vroomshoop
0546-560900
info@seinemetaal.nl
www.seinemetaal.nl