Rabobank Noord en West Twente

Tekst: Sandra Dubbink  |  Foto’s: Petra Holland

Als ondernemer ben je vooral druk met ondernemen. Logisch natuurlijk, want dat is je core business. Maar wat als je situatie op een dag verandert? Dan is het fijn dat jij en de mensen die je lief zijn niet voor verrassingen komen staan. Toch komen de Rabobank-adviseurs het in de praktijk regelmatig tegen dat de privésituatie van de ondernemer onderbelicht is.

Een manier om dit onderbelichte onderwerp eens goed te belichten is om een financiële foto te laten maken. Een momentopname van jouw huidige financiële situatie. “En hiervoor hoef je echt niet eerst je Rabobankpasje te laten zien,” voegt William Tijhof van Private Banking toe. “Iedere ondernemer kan naar ons toekomen voor financieel advies. Twijfel je over hoe je je inkomenskant hebt afgedekt? Bel en ga met ons om tafel. Het kost niets, we rekenen geen uurtarieven voor zo’n gesprek met een kop koffie.”

“Je ontzorgt de klant en creëert financiële rust”

Financiële foto
De financiële foto is het vertrekpunt vanwaar je kijkt naar hoe je de financiële toekomst wilt hebben geregeld. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je overlijdt of als je arbeidsongeschikt raakt? Kan mijn gezin dan blijven wonen en is er voldoende inkomen om goed te kunnen leven? Maar ook vragen als ‘Hoe is mijn nalatenschap geregeld’ en ‘Wat kan ik het beste doen met het extra geld dat ik heb te besteden’ horen hierbij. “Wat betreft de nalatenschap kan een ondernemer bij de Rabobank terecht voor het Estate Plan”, vult Dennis Bosch van Vermogensmanagement aan. “Het Estate Plan geeft inzicht in de financieel-juridische gevolgen bij overlijden. Omdat je niet weet wat je vermogen is op het moment van overlijden, kijken we nu alvast naar wat je allemaal kunt doen om het regelen van de nalatenschap straks vlot te laten verlopen.”

Zorgplicht
Het maken van een financiële foto brengt de hiaten in beeld wanneer het inkomen om welke reden dan ook stagneert. Na de financiële foto kan de ondernemer zelf beslissen welke actie hij hierop onderneemt. Bosch: “Natuurlijk is het dan mooi dat de klant ervoor kiest om een product van de Rabobank af te nemen dat aansluit bij zijn doel. Maar dat hoeft niet. Wij zien deze vorm van advisering als een soort zorgplicht van de bank. Het is de warme kant van ons werk en juist dit sociale aspect maakt het werk zo leuk. Je ontzorgt de klant en creëert financiële rust. Hij hoeft zich immers niet meer druk te maken om de financiën rond zijn gezin wanneer er onverhoopt iets gebeurt.”
“Wij zien deze vorm van advisering als een soort zorgplicht van de bank”

“Na de financiële foto kunnen we samen met de ondernemer een financiële planning opstellen”

Focus
De focus moet daarbij liggen op het netto besteedbare inkomen. Hier verkijkt men zich regelmatig op. Financieel adviseur Michiel van Haarst licht toe: “Na de financiële foto kunnen we samen met de ondernemer een financiële planning opstellen. We vragen de ondernemer welke uitgaven hij nu en in de toekomst wil kunnen doen. De doelen en wensen zetten wij vervolgens om in een persoonlijk financieel plan. Hierbij komen onderwerpen als belastingvrij schenken aan je kinderen en de mogelijkheden rond het beleggen van je geld eveneens aan de orde. Dit plan is een handige basis van waaruit de ondernemer zijn doelen kan realiseren. Zo’n persoonlijk plan creëert rust. De ondernemer weet dat hij zijn financiële zaken goed doordacht en geregeld heeft.”

Rabobank Noord en West Twente
Amaliaplein 10
7681 MG Vroomshoop
0546-838800
Info.nwt@rabobank.nl
www.rabobank.nl/nwt