Matel Metaal

Tekst: Rob Kunst
Fotografie: Ger Vos

www.matelmetaal.com

‘Wij zijn géén koekjesfabriek met vaste productielijnen’

“Doelstelling om door te groeien naar de top drie van Nederland”

MAATWERK ZONDER COMPROMISSEN

Matel Metaal uit Vriezenveen bouwt trappen voor het voetbalstadion van KV Oostende, voor zeepjeswinkel Lush aan de Amsterdamse Kalverstraat en voor het Sophia kinderrevalidatiecentrum in Den Haag. “We zijn hartstikke druk, met name in het westen van het land. Onze monteurs zijn de IJssel vaak al voor zes uur ‘s ochtends over”, vertelt eigenaar Jan Matel.

Trots tovert hij een prachtig kleurenmagazine tevoorschijn. “Dit is wat wij doen”, zegt de Vriezenveense ondernemer terwijl hij een aantal prachtige trapconstructies, balustrades en stalen kunstwerken laat zien. “Wij zijn geen koekjesfabriek waar duizenden koekjes tegen een vaste prijs van de band rollen. Vaste productielijnen hebben we niet.

Het is allemaal maatwerk. Dat is erg uitdagend, maar levert je als ondernemer ook ontzettend veel kansen op.” Het metaalbedrijf ontwerpt en bouwt exclusieve trapconstructies voor met name (overheids)instanties, winkels, centra, scholen, verzorgingshuizen en particulieren. Met een team van vijfentwintig medewerkers, waaronder drie tekenaars, een constructeur en twee montageploegen, bouwt Matel Metaal steeds verder aan de weg. “Onze doelstelling is het langzaam, maar gestructureerd doorgroeien naar de top drie van Nederland in ons vakgebied.”

 

Andere kant van de IJssel

Het Vriezenveense bedrijf is met name actief in de Randstad. “Dan zit ik daar ergens in hartje Amsterdam met mijn Oost-Nederlandse accent. Hoe goed ik ook mijn best ook doe om Nederlands te praten, mensen horen meteen waar je vandaan komt. Dat vinden ze mooi. Dan doen ze bepaalde uitspraken na, zoals ‘Almelóóó’. Dat is prachtig. Het is een andere cultuur, maar die manier van aanpakken ligt mij wel.” “Aan ónze kant van de IJssel hebben we eigenlijk bijna geen opdrachten. We werken veel in de binnensteden van Amsterdam en Rotterdam en ook op de Tweede Maasvlakte zijn we goed vertegenwoordigd. In zo’n centrum van Rotterdam is het wel chaotisch werken. Dan heb je ’s ochtends om zeven uur de hele kraan opgebouwd en vervolgens moet je deze ondanks alle vergunningen op last van de politie weer afbreken. En dat alleen omdat er een paar auto’s langs moeten. Dat is wel eens vermoeiend, maar aan de andere kant ook wel weer ontzettend uitdagend”, lacht Matel.
“Bij moeilijke montageklussen op bijvoorbeeld NS-stations met buitendienststelling van het spoor ben ik er in het begin altijd bij. Daarbij komen veel veiligheidseisen om de hoek kijken. Het is ontzettend belangrijk dit soort zaken serieus op te pakken.”

 

Belgische markt

De grootste opdracht in de geschiedenis van het bedrijf is dit jaar uitgevoerd in België. Matel mocht voor het stationsgebouw van de stad Oostende stalen trap- en hulpconstructies, kooiconstructies, balustrades, houten leuningwerken en toegangspoortjes leveren. “Een prachtige klus in een interessante Belgische markt.” Na vervolgens ook trappen voor het voetbalstadion van Oostende te hebben gemaakt, volgde opnieuw een Belgische opdracht. Ditmaal voor twee parkeergarages in Nieuwpoort.
“Je hebt dan een aantal referentieprojecten en van het één komt dan het ander. Zo simpel is het. Op dit moment zijn we zelfs bezig met een heel exclusieve hoofdtrap voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Het is een betonnen trap waarvan wij het hekwerk eromheen maken. Dat zijn echt heel bijzondere opdrachten. Dit museum is voor de Belgen wat voor ons het Amsterdamse Rijksmuseum is.”

 

Matel Metaal

Bedrijfsweg 54
7671 EG Vriezenveen
0546-898960
info@matelmetaal.com
www.matelmetaal.com