Marquette Detachering

Tekst: Rob Kunst
Fotografie: Petra Holland

www.marquette-detachering.nl

“Ik heb meer geleerd van tegenslagen dan van successen”

“Als je goed voor je mensen zorgt, zorgen zij ook goed voor onze opdrachtgevers”

Oude Twentse boerderijen als bron van inspiratie

“Dankzij ons grote netwerk hebben wij altijd snel arbeidskrachten beschikbaar”

“ALTIJD DOORGAAN WAAR ANDEREN STOPPEN”

In de crisis had Marquette Detachering, gevestigd in Almelo en Vriezenveen, 250 mensen aan het werk. Inmiddels is dit aantal bijna verdriedubbeld. “Ik heb meer geleerd van tegenslagen dan van successen”, vertelt directeur Hans Evers. “Je moet juist doorgaan als anderen stoppen.”

Al sinds 2004 staan de 52-jarige Hans Evers en zijn vrouw Magda aan het roer van het uitzend- en detacheringbedrijf. Waar de eerste ideeën aan de keukentafel werden opgedaan, is het bedrijf inmiddels uitgegroeid tot een grote naam in de Overijsselse detacheringwereld. Met 450 Polen, 50 Hongaren, 50 Roemenen en 150 Nederlandse arbeidskrachten is het een mengelmoes van culturen. De naam Marquette is dan ook niet geheel toevallig afgeleid van het kleine gelijknamige Amerikaanse stadje, waar meer dan vijftig nationaliteiten samenwonen.

Huisvesting

“Er is in ons land een groot tekort aan goed vakpersoneel. In landen zoals Polen zijn deze krachten nog wel voldoende beschikbaar. Maar ook hierin is wel het een en ander veranderd”, vertelt Evers. “Die mensen komen hier niet meer om voor een minimum loon te werken. Die tijd is geweest. En dat begrijpen wij heel goed. Je moet gewoon goed zijn voor je mensen. Dan zijn zij ook goed voor hun opdrachtgevers. Dus dat betekent dat je huisvesting moet bieden met nette woningen, goede vervoersmiddelen, goede dienstverlening en goede arbeidsvoorwaarden. Vergeet niet dat deze mensen heel hard nodig zijn voor onze economie.”

Met de aankoop van het recreatiepark Het Lageveld in Wierden biedt Evers deze mensen een goed onderkomen in de buurt van hun opdrachtgevers. “Een goed thuis hebben is erg belangrijk. Daarbij speelt woningonderhoud ook altijd een rol. Dat geldt ook voor ons. Vanuit die gedachte is Marquette Projecten opgericht.”
Oude Twentse boerderijen als bron van inspiratie

Marquette Projecten

Naast het onderhoud aan de bungalows van de buitenlandse arbeidskrachten bouwt Marquette Projecten onder het motto ‘uw klus, onze uitdaging’ met achttien Nederlandse timmerlieden jaarlijks zo’n vijftien woningen voor bedrijven en particulieren. Zo wordt er momenteel in het buitengebied Het Lageveld gewerkt aan de realisatie van 101 buitenhuizen, die zowel te koop als te huur worden aangeboden. “Een prachtig project”, vindt Evers. “Voor het ontwerp van de woningen hebben oude Twentse boerderijen als bron van inspiratie gediend. De eerste woningen zijn inmiddels in aanbouw.”

Marquette Groen

Om het benodigde tuinonderhoud bij de bungalows uit te voeren is Marquette Groen opgericht. Naast het tuinwerk bij deze huisjes, werken de twintig Nederlandse hoveniers van Marquette Groen ook voor andere bedrijven en particulieren. Daarbij valt te denken aan het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van buitenruimtes. Van het groenonderhoud op rotondes voor gemeenten tot het bouwen van overkappingen en tegelreiniging voor particulieren. “Dit voorjaar was de opening van onze nieuwe hal aan de Wierdenseweg in Vriezenveen. Deze dient als materiële uitvalsbasis van onze hoveniers. Maar ook zijn we ons hier gaan vestigen, omdat we met al onze services zo dicht mogelijk bij de klanten willen zitten. Dat lukt prima op deze manier.”

Voordelen voor bedrijven en werknemers

“Flexibel en hardwerkend, die over de juiste mentaliteit en over de juiste papieren beschikken. Zo beschrijf ik onze mensen”, vertelt de ondernemer. “Dankzij ons grote internationale, maar ook regionale netwerk zijn wij in staat snel arbeidskrachten beschikbaar te hebben.”
Het landelijke tekort aan vakmensen treft ook Evers. “Op dit moment kunnen we niet alle vacatures meteen invullen. Als werkzoekende timmerman, lasser, tuinman of zelfs als je ongeschoold bent hebben we gelijk werk voor je. We hebben een goede CAO, verlonen wekelijks en bieden natuurlijk goede betaalbare huisvesting. Een medewerker betaalt slechts 57 euro per week voor de woning. Verder rijden veel van onze medewerkers in een Marquette-auto.”

Maatschappelijke rol

Evers is van mening dat in de regio waarin je je boterham verdient, je ook weer hoort te investeren. Daarom sponsort Marquette veel evenementen en sportverenigingen zoals de Twenterandrun, de Tot De Nek in de Drek mudrun, DOS’37 en DETO, maar uiteraard ook Heracles Almelo.
“Ook zijn wij erg actief met onze stichting Mensen voor Mensen. Deze heeft als doel mensen die buiten hun schuld om in de moeilijkheden zijn geraakt kansen te bieden. En daarmee willen we dus voorkomen dat kinderen de dupe worden van de problemen. Met de ‘illegale’ haringpartij hebben we de laatste keer maar liefst 82 duizend euro opgehaald. Dit geld komt ten goede aan goede doelen zoals stichting Manna en Bowie.”

Marquette Detachering

Bedrijvenpark Twente 331
7602 KL Almelo
0546-574130
info@marquette-detachering.nl
www.marquette-detachering.nl