Evolve Functional Training

Tekst: Rob Kunst
Fotografie: Petra Holland

www.evolve-ft.nl

Doelgerichte, individuele begeleiding

“Zestig minuten lang doelgericht trainen”

NIET OM DE ‘LOOKS’, MAAR VOOR EEN FUNCTIONELE FITHEID EN GEZONDE LIFESTYLE

Evolve Functional Training uit Vriezenveen richt zich op het ontwikkelen van functionele fitheid en een gezonde lifestyle. “Je kunt ons niet vergelijken met een doorsnee sportschool”, vertelt Douwe Jansen. “Bij ons hangen geen spiegels aan de wand en we hebben geen fitnessapparatuur. Wij trainen op een effectieve wijze waardoor mensen fitter, sneller en sterker worden. Deze training draagt bij aan het goed functioneren tijdens het dagelijks leven.”

De hal aan de Nijverheidsweg in Vriezenveen heeft een wat industrieel karakter. Er staan grote metalen crossfitrekken, wat roeitrainers, airbikes en een paar opbergkasten met gewichten en oefenmateriaal. Een groot krijtbord beschrijft de WOD. Dit staat voor de ‘workout of de day’. Deze verschilt van dag tot dag en bestaat deze keer uit oefeningen met kettlebells, wallballs en thrusters. Door goede differentiatie is de workout voor iedereen uitvoerbaar, ongeacht de getraindheid of leeftijd. Iedereen krijgt een trainingsprikkel op maat.


“Ja, dit wordt weer een leuke avond”, lacht Jansen, die samen met zijn compagnon Agaath Winkel Evolve runt. “Op de sportscholen waar ik in het verleden heb getraind of heb gewerkt zag ik leden al snel twee uur aanwezig zijn, waarvan misschien twintig minuten echt fanatiek getraind werd. De rest van de tijd wordt wat rondgehangen bij de apparaten en worden de spiegels nog eens goed bekeken. Hier niet. Vanaf minuut één tot zestig ben je doelgericht bezig. Dit wordt afgestemd op het doel en het niveau van de deelnemer. Hiervoor hanteren we geen spiegels, maar deskundige trainers die je op een verantwoorde wijze begeleiden. In deze visie van trainen staat de functionaliteit in het dagelijks leven centraal. Het mooie van dit concept is dat naast het fysieke aspect ook het mentale aspect ontwikkeld wordt.”


Jansen volgde het CIOS (sportopleiding), waarna hij werkzaam was bij verschillende sportscholen in Twente. Een vervolgstudie Opleidingskunde en Prestatiepsychologie én werkervaring binnen verschillende grote organisaties en voetbalclub FC Twente maakt dat hij uit het juiste hout gesneden is. Net zoals zijn compagnon Agaath Winkel. Zij maakte zich het trainen en coachen eigen bij turnvereniging KEV. Door enthousiasme verdiepte zij zich in crosstraining en crossrun. Samen met vijf andere trainers verzorgen zij de begeleiding en coaching.
Winkel houdt zich deze avond bezig met het trainen van een meisjeselftal van voetbalvereniging DETO. ”Dan ga ik daar dus naar toe. Wij zijn erg flexibel en streven naar doelgerichte, individuele bgeleiding. We zijn niet van het ‘hier heb je een schema, succes’-concept.”

 

Meer persoonlijke aandacht in kleinere groepen
Naast de locatie in Vriezenveen beschikt Evolve ook over een trainingslocatie op Het Lageveld in Wierden. Winkel: “Een van de uniekste sportlocaties in de buurt. Het standaard trainingsaanbod op de indoor- en outdoor trainingslocatie bestaat uit crosstraining, bootcamp en crossruntrainingen.” Aan de inmiddels ruim tachtig leden hebben de coaches van Evolve hun handen grotendeels vol. Er wordt dan ook zeven dagen per week gesport. Jansen: “Natuurlijk willen we groeien. Honderdvijftig leden zou ook een mooi aantal zijn. Echter, met onze visie kunnen we niet veel groter worden. We gaan dan voorbij aan het concept: kleine groepen trainen met volop aandacht voor het individu.”

 

Maatwerktraining voor individu, groep of bedrijven
Naast de reguliere trainingen zijn er ook bedrijven, sportverenigingen of individuen die gebruik maken van de diensten van Evolve. Afgestemd op de behoefte en de groepsgrootte kunnen er maatwerkprogramma’s aangeboden worden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Evolve.

 

Evolve Functional Training
Nijverheidsweg 20
7671 DA Vriezenveen
06-54341434
info@evolve-ft.nl
www.evolve-ft.nl