De Haere - Triatlon Vroomshoop

Tekst: Arjen Maat  |  Foto’s: Niek Erents

“Met 13 vestigingen in Noord-Oost Overijssel, bijna 80 medewerkers en 20 specialisaties is De Haere voor bijna iedereen om de hoek. Voor een behandeling bij de fysio- of ergotherapeut hoef je dus niet lang te zoeken. Frederik Jaspers Faijer vertelt over het bijzondere van de praktijk. Over behandeling en preventie, over het verhaal achter een klacht én over het waarom van De Haere Triatlon Vroomshoop.

“De Haere is meer dan een praktijk voor fysiotherapie en ergotherapie”, stelt Jaspers Faijer in de gezellige koffiekamer van de moderne praktijk. De handen die normaliter onwillige schouders, gekwetste kuitspieren en stramme achillespezen kneden, gebruikt hij nu om zijn woorden kracht bij te zetten. “Het gaat vooral ook om het voorkomen van klachten, om preventie dus. We behandelen mensen met klachten, maar we willen mensen vooral helpen om fit en vitaal te blijven. Dát is wat ons beweegt.”

Gedrag en leefstijl
Het gaat bij De Haere dus niet alleen om het behandelen van lichamelijke klachten? Hij schudt zijn hoofd. “Nee. Dat fysieke aspect is slechts een onderdeel van onze gezondheid. Vaak zit er veel meer achter zo’n klacht. We kijken ook naar gedrag en leefstijl. Gezond eten en bewust bewegen om langer fit en vitaal te blijven. Wij willen juist voorkomen dat iemand weer last krijgt van een blessure. Daarbij is persoonlijk contact met al onze cliënten essentieel.”

Gelukkig zijn is cruciaal
Al een decennium is De Haere als hoofdsponsor verbonden aan de triatlon in Vroomshoop. Volgens hem past het evenement goed bij waar De Haere voor staat. “Ik vertelde al dat we mensen willen helpen vitaal en fit te blijven. Kijk, sport is daar een prima middel voor. Mensen trainen ervoor en worden gezonder. En bij je vitaal voelen is gelukkig zijn ook cruciaal. Dit soort evenementen in de leefomgeving van mensen dragen daar op meerdere vlakken aan bij. Sporters, vrijwilligers en organisatoren halen hier ook veel voldoening uit.”

Mensen vooral helpen om fit en vitaal te blijven

Gemotiveerd door triatlon
Jaspers Faijer vindt het vooral geweldig dat een evenement als de Vroomshoopse triatlon mensen aanzet te gaan sporten. “Wij staan midden in de samenleving en brengen mensen en initiatieven in beweging. Alles wat wij doen heeft met gezondheid te maken en dat willen wij graag laten zien. Door onze sponsoring laten wij mensen gezondheid beleven. We merken dat veel jongeren, maar ook ouderen, gemotiveerd raken om te gaan sporten door deze triatlon. Daarom verbinden wij er graag onze naam aan.”

“We sponsoren vooral evenementen die te maken hebben met sport en bewegen”

Boost voor zelfvertrouwen
De Haere Triatlon Vroomshoop is niet het enige sportieve evenement waar De Haere geld in steekt. “We sponsoren vooral evenementen die te maken hebben met sport en bewegen in de plaatsen waar wij zelf actief zijn”, legt Jaspers Faijer uit. “Denk aan de Cityrun Hardenberg, de Banthumloop, maar ook de avondvierdaagse in Vroomshoop. De triatlon hoort daar ook bij. Mensen die voor het eerst meedoen en een geweldige prestatie leveren door te finishen, waardoor hun zelfvertrouwen een boost krijgt. Dát is gezondheid!”

De organisator
Gert Berenst
Ruim een decennium geleden ontstond in huize Berenst het plan om een triatlon in Vroomshoop te organiseren. Het was in de aanloop naar de festiviteiten rond 150 jaar Vroomshoop. Heer des huizes Gert weet het nog goed. “Het zou een eenmalig evenement worden, maar het werd met 300 deelnemers meteen een groot succes”, vertelt Gert.

“Het zou een eenmalig evenement worden”

Inmiddels staat De Haere Triatlon Vroomshoop alweer voor de tiende editie. “Het is geweldig om te doen. De saamhorigheid onder elkaar spreekt mij bijzonder aan. De strakke organisatie, het mooie vijftigmeterbad. Het draagt allemaal bij aan het succes van dit unieke evenement. Wanneer de triatlon geslaagd is? Als iedere atleet veilig de finish heeft gehaald.”

De vrijwilliger
Bram Meijer
Vroomshoper Bram Meijer liep al de nodige hardloopwedstrijden. “Als je een keer meedoet met zo’n wedstrijd, dán pas realiseer je je hoeveel vrijwilligers er voor al die sporters op de been zijn. Ik besefte meteen dat er met deze triatlon iets moois en unieks stond te gebeuren. Ik wilde graag helpen om dit mooie evenement tot een succes te laten worden.”

“Ik wilde graag helpen om dit mooie evenement tot een succes te laten worden”

Meijer maakt met een goed geoliede ploeg onder meer de bospaden begaanbaar voor sporters en publiek, helpt de zogeheten wisselzone op te bouwen en sjouwt met dranghekken. “Ik doe zelf ook mee. Als je na het evenement van andere sporters écht positieve reacties hoort, dan kun je alleen maar trots zijn op al die vrijwilligers.”

De sporter
Cobi Pape
De Vriezenveense Cobi Pape was er elke editie bij. “De variatie van de drie sporten vind ik geweldig. Na mijn eerste triatlon was ik al verkocht. De sfeer in Vroomshoop is fantastisch, net als de aanmoedigingen van het publiek. Veel lof aan de organisatie en vrijwilligers dat ze het elk jaar weer super voor elkaar hebben.”

“Het zou geweldig zijn als we alle vier de finish halen”

Pape stemt zelfs haar vakanties af op de triatlon. “Als er zoiets moois wordt georganiseerd in mijn eigen gemeente, dan moet ik er natuurlijk bij zijn. Dit jaar ben ik overgehaald door mijn dochters om samen de halve triatlon te doen. Mijn tweelingzus uit Canada heeft zich óók ingeschreven. Het zou geweldig zijn als we alle vier de finish halen!”

De sponsor
Berthil Lamberts
Hij viel in krap een jaar tijd ruim dertig kilo af. Berthil Lamberts van Toyota Webbink is inmiddels fanatiek duursporter. “Ik volgde vorig jaar de loopclinic bij Hardloopgroep De Zandstuve. Zwemmen vond ik bovendien al leuk. Na een beetje trainen besloot ik zelf ook met de triatlon mee te doen. Dat bleek hartstikke gaaf!”

“Dit is een prachtevenement. Dat verdient de steun van sponsoren”

Lamberts is óók sponsor. “Als bedrijf gaat het mij natuurlijk om naamsbekendheid in en om Vroomshoop”, legt Lamberts uit. “Maar je kunt ook met een team medewerkers aan de verschillende onderdelen meedoen. Mooie teambuilding en je bent samen lekker in beweging. Dit is een prachtevenement. Dat verdient de steun van sponsoren.”

De Haere
De Vogelkers 6
7681 JJ Vroomshoop
0546-642571
info@de-haere.nl
www.de-haere.nl