De Groot Vroomshoop BV

Tekst: Rob Kunst
Fotografie: Petra Holland

www.grootvroomshoop.nl

Vanaf dag één wist oprichter Jan Jacob de Groot in te spelen op de behoeftes in de markt

Drie generaties van drie verschillende families tegelijkertijd in dienst

“Het durven ondernemen en niet afwachtend zijn is de sleutel voor succes”

“Er wordt gedacht dat construeren in hout lastig is, maar dat is een gevalletje koudwatervrees”

DE GROOT VROOMSHOOP VIERT NEGENTIG JARIG JUBILEUM

“Vroeger werden woningen in een jaar gebouwd. Tegenwoordig gebeurt dat in één dag”, vertelt Gerard Beltman, een van de twee directeuren van De Groot Vroomshoop Groep BV. Het bedrijf bestaat dit jaar precies negentig jaar.

Vanaf dag één wist oprichter Jan Jacob de Groot in te spelen op de behoeftes in de markt. Onder boeren was destijds grote vraag naar gezaagd hout voor kippenhokken. De houthandelaar en timmerman stortte zich op deze markt en introduceerde al gauw een unieke fabricagemethode voor seriematige bouw: prefab. “Dit is nog van ver voor onze tijd”, aldus Beltman. “Maar het laat wel zien dat De Groot toen al toonaangevend was op het gebied van innovatie en ondernemen. En dat zijn we negentig jaar later nog steeds.”
Met 230 medewerkers is De Groot Vroomshoop uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven van Twenterand. Het bedrijf is gespecialiseerd in bouwsystemen, houtbouw en gelijmde houtconstructies en is sinds 1993 onderdeel van het grote VolkerWessels-concern. “Wij hebben altijd onze eigen cultuur en identiteit met onderlinge loyaliteit weten te behouden”, vertelt directeur Wim Sturris. “Het concern laat ons volledig zelfstandig ondernemen. Op deze manier weten we zelf onze broek in goede en slechte tijden zelf op te houden.”

De Groot Vroomshoop is een familiebedrijf. Er wordt goed voor elkaar gezorgd en de medewerkers zijn daardoor ook erg loyaal. Zo is er het unieke eigen steunfonds. Dit is een sociaal vangnet dat aanvullingen biedt bij ziektekosten van het personeel. “Het personeel is goed voor jou als jij goed bent voor het personeel”.

Het 90-jarig jubileum werd gevierd met een gezamenlijk ontbijt met nagenoeg alle medewerkers. “Op 15 september hebben we vervolgens een geweldig mooie feestavond gehad in een van onze bedrijfshallen.” Maar ook bij andere mijlpalen staat De Groot Vroomshoop uitgebreid stil. Zo vierde een medewerker afgelopen zomer zijn vijftigjarig jubileum. “Dat was ook echt een unicum”, vertelt Beltman enthousiast. “Zonder onszelf op de borst te kloppen, zeggen dit soort langdurige dienstverbanden wel wat over ons. Als mensen hier zolang blijven werken, dan doen we toch wel iets goed. Het sociale aspect staat hoog in het vaandel. Op een gegeven moment werkten hier zelfs drie generaties van drie Vroomshoopse families.” Dat zijn prachtige anekdotes over de 90-jarige jubilerende organisatie . Een speciaal boekwerk dat is uitgebracht ter ere van het jubileum staat vol verhalen over de oprichting, oude nieuwsberichten, verhalen van vroeger, maar ook over het nu en de toekomst.

Houten paraplu’s in Maastricht.

 

Lokale werkgelegenheid

Naast directe werkgelegenheid zorgt De Groot ook indirect voor banen. Want langdurige succesvolle relaties met Twenterandse partners, waaronder Klaas Harms, Colpro, Hofman Staalbouw, Huisman Elektrotechniek en Hofman Transport, dragen ook een steentje bij aan het succes van deze bedrijven, die ook weer voor lokale werkgelegenheid zorgen. “ Het komt regelmatig voor dat Hofman Transport dagelijks rond de dertig vrachten met onze producten naar de bouwplaatsen vervoert.”

 

Innovatief en ondernemend

De Groot heeft door de jaren heen de nodige crisissen meegemaakt. “Maar we hebben het altijd overleefd. Ons succes is te danken aan het innovatief en ondernemend zijn. Het durven ondernemen en niet afwachtend zijn is de sleutel voor succes. We kijken telkens weer naar nieuwe markten en zien daarbij ook steeds weer nieuwe mogelijkheden.”

 

Duurzaamheid

De onderneming kent drie takken van sport: bouwsystemen, gelijmd hout en houtbouw. Duurzaamheid is een belangrijk thema. De circulaire economie wordt steeds meer gestimuleerd: produceren met het doel om materialen en complete bouwdelen te blijven hergebruiken. Maar liefst veertig procent van alle grondstoffen wordt gebruikt voor de bouw van gebouwen. Veel panden worden na verloop van tijd weer afgebroken. “Niet omdat ze technisch aan hun einde zijn, maar omdat ze functioneel niet meer voldoen.
Het slopen ervan resulteert in 45 procent van de totale wereldwijde afvalberg.” Om dit te voorkomen richt De Groot Vroomshoop zich onder meer op tijdelijke huisvesting. “in Velp hebben we een interim huisvesting geplaatst voor de inwoners van drie te verbouwen verzorgingshuizen. Na deze verbouwing, is de interim huisvesting verplaatst naar Haarlem en daar opgebouwd voor het huisvesten van statushouders en arbeidsmigranten. Zo kunnen we een hele waslijst maken van gebouwen die circuleren van plaats en functie.”

The Base, het hart van zakelijk Schiphol met een gelijmde houtconstructie in het zicht.

 

Prefab is noodzakelijk

De Groot Vroomshoop is gespecialiseerd in het maken van prefab bouwonderdelen, zoals dakelementen, gevels en bergingen, maar ook complete HoutSkeletBouw (HSB) woningen. Deze gaan na productie op de trailer en worden kant-en-klaar afgeleverd. De productie is in de loop der jaren verplaatst van de bouw naar de fabriek. Handenarbeid is veranderd in montage. Dit leidt tot betere kwaliteit, snellere productie, minder mensen op de bouwplaats en veiliger werken. Onlangs is fors geïnvesteerd in twee nieuwe geautomatiseerde productielijnen. Hier rollen onder meer prefab scharnierdaken en gevelelementen van de band af. Met een constante hoge kwaliteit, omdat er onder geconditioneerde omstandigheden en met minder menselijk handelen wordt geproduceerd. Zo worden de machines rechtstreeks door de engineeringssoftware uit de tekenkamer aangestuurd. “We zorgen voor een optimale aansluiting van onze bouwdelen op de betonvloer en het metselwerk. Het resultaat is waardevol en biedt comfort en productiesnelheid voor de aannemer.”

 

Houtconstructies

Bouwers, architecten en constructeurs denken volgens Sturris en Beltman veel meer in beton en staal dan in de fraaie constructieve mogelijkheden van hout. “Er wordt gedacht dat construeren in hout lastig is, maar dat is een gevalletje koudwatervrees”, legt Beltman uit. “Goede conserveringstechnieken en kennis van toepassingsmogelijkheden maken gelijmde houtconstructies ideaal bouwmateriaal. En uiterst duurzaam. Een kuub hout neemt ongeveer een ton CO2 uit de lucht, het produceren van een kuub staal of beton voegt een ton CO2 toe.”

 

De Groot Vroomshoop BV

Zwolsekanaal 36
7671 ED Vroomshoop
0546-666333
info@degrootvroomshoop.nl
www.degrootvroomshoop.nl