Berghoeve Brouwerij

Tekst: Rob Kunst
Fotografie: Petra Holland

www.berghoevebrouwerij.nl

“Social media heeft ons erg geholpen”

“Wij brouwen vijftienduizend liter bier per jaar”

"BOERENBEDRIJF OMGEBOUWD TOT SFEERVOLLE BIERBROUWERIJ"

Windbuul, Onruststoker, Verre Vriend, Zwarte Snorre en Warm Applaus. Enkele van de maar liefst zestien bieren uit het assortiment van Berghoeve Brouwerij uit Den Ham. Jurgen en Geralda Bootsveld hebben in enkele jaren tijd van hun hobby hun werk weten te maken. Met succes.


De hobby begon met een simpele installatie bestaand uit potten, pannen, een schrootmolentje en een filter. Het brouwen gebeurde in de keuken van Geralda’s ouderlijk huis aan de Achteres in Den Ham. In 2002 had het gezin Bootsveld de woning overgenomen van Geralda’s ouders. Ze was net een periode thuis vanwege de geboorte van de kinderen en Jurgen werkte nog in loondienst. “We vonden het erg leuk om te doen”, vertelt Jurgen. “We brouwden vooral voor en met familie en vrienden. Op een gegeven moment wilden we het serieuzer aanpakken. Nu brouwen we vijftienduizend liter bier per jaar.”


Het hele proces, van brouwen tot bottelen, vindt plaats in de drie voormalige boerenschuren op het terrein van de familie Bootsveld. Daarnaast dient een deel van de woonboerderij als brouwerij. In de keuken ben je een deur verwijderd van een sfeervol ingericht proeflokaal met lange tafels en een bar. “Hier kunnen we groepen tot vijftig personen ontvangen”, vertelt Geralda. “Hiér stonden de koeien vroeger. ‘En nu zitten hier een stel varkens’, riep een bezoeker laatst. Prachtig.”


In Twenterand zijn de bieren te koop bij de Jumbo’s in Den Ham en Vroomshoop. Maar ook bij Slijterij Bas in Vriezenveen en bij de kroegen De Beuk en De Brink. “We verkopen echt veel dankzij mond-tot-mond reclame”, licht Geralda toe. “Het gebruik van social media is hierin belangrijk. Hierdoor kwamen onze eerste afnemers bijvoorbeeld uit Amsterdam, Ermelo en Groningen.”


De bieren worden veel beoordeeld via zogenaamde bier-apps zoals Untappd en RateBeer. “Hier ‘ranken’ liefhebbers onze bieren. Dit nodigt vrienden weer uit om te komen proeven. Niet iedereen vindt alles lekker, maar dat komt ook omdat we zeer uitgesproken bieren maken. Juist door bijzondere en uitgesproken bieren te maken, blijf je in de gedachten van mensen hangen omdat ze dan wat nieuws kunnen ontdekken”, vindt Geralda. “Laatst hebben we hier een Untappd-avond georganiseerd voor een man of 25. Ze gaven alle geproefde bieren een cijfer via deze app. Wij konden vervolgens hun feedback gemakkelijk nalezen. Het is belangrijk te weten wat ze ervan vinden. Gelukkig scoren we gemiddeld zeer goed bij deze groep liefhebbers.”


In 2010 telde Nederland nog zo’n honderd brouwerijen. Inmiddels is dit aantal gegroeid tot vijfhonderd. Speciaalbier is populair. “Wij gaan uit van onze eigen kracht en blijven zorgen dat we ons onderscheiden op kwaliteit en stijlen.”


Dat Berghoeve Brouwerij over veel verschillende stijlen beschikt, blijkt uit de volle schappen in het proeflokaal. Met maar liefst zestien verschillende soorten bieren is het assortiment groot te noemen. Deze zijn te bestellen via de webshop of gewoon aan de Achteres af te halen.


Jurgen: “Wij krijgen hier zoveel energie van. Het plezier halen we echt uit het ontwikkelen en brouwen van bijzondere en uitgesproken bieren. Het op whisky vat gerijpte bier, het zogenaamd ‘Barrel Aged’ bier, is het lekkerst. Maar ik lust ze allemaal wel.”

Berghoeve Brouwerij
Achteres 15
7683 SX Den Ham
06-18278345
info@berghoevebrouwerij.nl
www.berghoevebrouwerij.nl