Aalderink Poedercoaten en K.T.L. BV

Tekst: Rob Kunst  |  Foto’s: Stefan Schipper

Met klanten als Schmitz, Caterpillar en Mercedes behoort het Westerhaarse Aalderink Poedercoaten en K.T.L. BV op het gebied van poedercoating al jaren tot één van de grootste spelers van het land. In september viert het familiebedrijf zijn 70-jarig bestaan.

“Hier was vroeger de muur van de hal”, vertelt Gerrit Aalderink. Hij wijst naar een afdruk op de vloer. “We dachten in het begin dat we het pand nooit vol zouden krijgen.” Niets bleek minder waar. De grenzen van de productiefabriek zijn sinds het vestigen aan de Garstweg in de jaren ’80 al zo’n tien keer opgeschoven. Inmiddels bestrijkt het bedrijf een oppervlakte van maar liefst twaalfduizend vierkante meter. Ook dit voorjaar werd er nog een stuk bij aangebouwd. Verder kocht het bedrijf een naastgelegen pand.

De broers Gerhard en Gerrit (66 en 60 jaar) zijn al ruim veertig jaar verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de firma. Maar het was hun vader die in 1948 een autospuiterij begon aan de Schuineweg in Westerhaar. Al snel draaiden beide zoons mee in het bedrijf en maakten ze zich het spuiten eigen. Gerhard: “We gingen over op poedercoating, daarna volgde een lopende bandconstructie en namen we het eerste personeel aan.”

Vroege verantwoordelijkheid
In 1981 overleed vader Gerrit-Jan op veel te jonge leeftijd, waarna de broers het bedrijf overnamen. “Mensen zeggen wel eens dat het ze moeilijk lijkt om als broers samen te werken”, zegt Gerhard. “Dat is het niet. Het is juist een grote winst. Je kent elkaars sterke en zwakke kanten. En je kunt elkaar alles zeggen. Ook zaken die je normaal gesproken niet tegen een compagnon van buiten de familie zou zeggen. Uiteraard zijn we het ook wel eens niet met elkaar eens. Maar dat hoort erbij.”

Producten
Het familiebedrijf is gespecialiseerd in het voorbehandelen en poedercoaten van uiteenlopende producten. De productiehal en opslagruimtes zijn gevuld met zes volautomatische poedercoatlijnen, een poedercabine, een aluminium voorbehandeling badenreeks en een KTL-installatie. KTL is het voorbehandelen van metaal. Met een watergedragen primer, afkomstig uit de automobiel industrie zorgt de zwarte epoxylaag samen met de juiste voorbehandeling voor een hoge corrosiewering.

“Je kent elkaars sterke en zwakke kanten”

Innovatie
Regeren is vooruitzien. Van hun vader kregen ze de ondernemerskunsten met de paplepel ingegoten. Ook het blijven innoveren staat daarbij hoog in het vaandel. Zoals het gebruik van geavanceerde nano-technologie, een pilot met dip coating, robotisering, zeefdrukken en het aanbrengen van schuimafdichtingen. Over één ding zijn Gerhard en Gerrit het roerend eens: “ blijf een nuchtere Tukker en gebruik je gezonde boerenverstand.”

“Onze poedercoat producten zijn zowel in het binnen- als buitenland erg gewild”

Klantenkring
Meer dan zestig procent van het klantenbestand bestaat uit Duitse ondernemingen. Verder zijn er klanten uit Denemarken, België, Frankrijk en de Verenigde Staten. Gerrit: “Uiteraard hebben we ook klanten in Nederland. Onze poedercoat producten zijn zowel in het binnen- als buitenland erg gewild.” Aalderink levert met name aan de automotive, landbouwsector en vliegtuigindustrie, maar ook aan de fietsindustrie en de bouwsector.

Schmitz en Mercedes zijn bekende Duitse merken, maar ook Caterpillar is al jaren een trouwe klant. Aalderink heeft voor deze Amerikaanse firma een eigen volautomatische productielijn opgezet. “Binnen een week stond hier een VS-delegatie van zeven man op de stoep. Zo’n geavanceerd systeem hadden ze nog niet eerder gezien”, vertelt Gerrit. “Innoveren, maar tegelijkertijd nuchter blijven en met beide benen op de grond blijven staan. Dát is het geheim achter ons succes.”

Medewerkers
Aalderink is met tachtig man personeel de grootste werkgever van Westerhaar. Qua bijdrage aan lokale werkgelegenheid dus een belangrijke firma. Toch ondervindt de firma momenteel veel problemen met het vinden van geschikt personeel. “Die problemen zijn er natuurlijk niet alleen in de metaalsector, maar ook op andere vakgebieden. Je moet creatiever zijn in het bedenken van oplossingen, zoals robotisering of het voeren van een ander wervingsbeleid. Zo zoeken wij ook personeel over de grens met Duitsland. Verder is het belangrijk dat het personeel tevreden blijft en het werk onder de beste omstandigheden kan uitvoeren”, aldus Gerrit.

“Het is vooral de sfeer en het familiaire karakter dat bijdraagt aan de cultuur”

“We bieden scholing en leiden zelf mensen op, maar het is vooral de sfeer en het familiaire karakter dat bijdraagt aan de cultuur binnen Aalderink. We staan niet in de nek te hijgen als iemand vijf minuten te kort heeft gewerkt en als er privéproblemen zijn, dan kijken we hoe we kunnen helpen. Sommige medewerkers zijn meegekomen met de verhuizing en werken hier dus al langer dan veertig jaar. Dan doen we toch iets goed met z’n allen. En dat willen we zeker zo voort zetten. Je moet het met elkaar doen. Dat is het mooie aan ons bedrijf.”

Volgende generatie
Na meer dan veertig jaar keihard werken zien ook de beide zestigers de volgende generatie langzaam naderen. Gerhard’s zoon en Gerrit’s dochter staan klaar om de firma op termijn over te nemen. “Maar ook zij zijn opgevoed zoals wij door onze vader: gebruik je boerenverstand, maar durf tegelijkertijd ook te investeren in de toekomst.

“Gebruik je boerenverstand, maar durf tegelijkertijd ook te investeren in de toekomst”

Jubileumfestiviteiten
In het weekend van vrijdag 21 en zaterdag 22 september vinden de festiviteiten plaats ter ere van het 70-jarig jubileum. Op vrijdag is er een receptie voor relaties. Op zaterdag wordt er een open dag voor belangstellenden gehouden, waarna het personeel ’s avonds kan genieten van een groot jubileumfeest.

Aalderink poedercoaten en K.T.L. BV
Garstweg 10
7676 ST Westerhaar
0546-659125
info@aalderink-coating.nl
www.aalderink-coating.nl